Mijn naam is Marianne Barth-Verkaik. Maar ik signeer mijn schilderijen met de initialen MV, afkorting voor Marretje Verkaik.

Geboren in Ouderkerk a/d Amstel en via Dordrecht en Den Helder in Julianadorp terechtgekomen. Daar woon ik nu al ruim dertig jaar. Mooi dorp in de Kop van Noord-Holland, vlakbij zee, strand en duinen. Met als achterland de Wieringermeerpolder Texel en West Friesland. Een schilderachtige omgeving…

Ik noem mezelf geen kunstenaar. Vernieuwende kunst maak ik niet en ambieer ik ook niet. Wel is er veel bewondering èn verwondering voor het ambachtelijke van het klassieke schilderen. De opbouw van een schilderij, via de onderschildering naar de kleurlagen en als laatste de licht-donker tegenstelling.

Geen kunstenaar in de zin van vernieuwing, wel iemand die graag schildert en werkt met kleur, licht en donker.

Na een aantal lessen in aquarelleren, vrij werken met allerlei materialen en als laatste de kennismaking met olieverf, volg ik nu al een aantal jaren lessen bij Jolanda Gerrmann.

Ondertussen heb ik ook de vierjarige opleiding “Tekenen en Schilderen” bij Crejat te Alkmaar gedaan en deze twee jaar geleden met succes afgerond. De opleiding bestond uit twee basisjaren en een derde jaar kunstgeschiedenis met daarbij behorende opdrachten. Het vierde jaar was bedoeld om je eigen stijl en werkwijze te vinden, maar die was er al wat mij betreft. Nog een uitstapje naar abstract schilderen gemaakt, maar dat is het niet voor mij.

Schilderen is voor mij een feest van kleuren en van mijn werkelijkheid . Ik schilder realistisch en vind mijn inspiratie overal: aan zee, in de polder, in eigen tuin , in mijn dagelijks leven. Het liefst voorwerpen die al een beetje over hun hoogtepunt zijn: verweerde structuren, bloemen die net even aan het verwelken zijn. Gezichten met een verhaal en geen fotomodellen. Die staan wel in tijdschriften.

Wat begon als “ach laat ik eens kijken” is uitgegroeid tot iets wat ik dagelijks met veel plezier doe. In mijn eigen kleine atelier schilder ik mijn eigen wereld en vergeet de echte om mij heen

Julianadorp

Marianne Barth-Verkaik