Winterproject

Door 23 februari 2014 Weblog Geen Reacties

Het begint al in het vroege voorjaar van 2013. Even een “tussendoortje” schilderen. De prachtige roos uit de tuin. Als voorzorg, want misschien is de strenge winter funest geweest. Dan heb ik in ieder geval een afbeelding.

De roos lukt. Op les wordt de suggestie gegeven om eens een bloemenstilleven te schilderen. Eerst even iets “jatten” : uit een tijdschrift: een fotograaf die bloemstillevens fotografeert. Een goede oefening. Er zitten veel tierelantijntjes in het boeket, die laat ik weg. Het wonderlijke, wit uitgeslagen geraamte mag blijven. Een goede oefening in geduld, maar ook fijn dat het af is. Nu mijn eigen stilleven.

Het winterproject gaat van start. Elke bloem in de tuin wordt gefotografeerd en opgeslagen. In september zijn ze (bijna) allemaal op foto vastgelegd. Een vaas uitzoeken en dan de bloemen schikken. Eerst de onderschildering, waarbij de kleuren al in mijn hoofd zitten. Wel even wachten tot de onderschildering helemaal droog en goed in orde is, dat werkt straks een stuk makkelijker.

De kleuren komen er op en langzaam komen de bloemen tevoorschijn en geniet ik nog na van het voorjaar en de zomer. Laag op laag, kleur op kleur. Het boeket komt eraan.

Als laatste het licht erin, de bloemen uit eigen tuin staan, misschien niet voor eeuwig, maar wel voor een lange tijd in de vaas. Ik ben ook blij dat ik weer aan een aantal andere onderwerpen kan beginnen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.